Bilder från eventet!

Här är vi alla fyra på scen =)

Lite gitarrspel =)

Marimba!

Vår externa handledare, Peter Nordqvist, generalsekreterare för Hjärtebarnsförbundet!

Magdans!

Ja, så såg det ut under kvällen, fler bilder kommer =)


Eventet!

Så otroligt roligt hade jag och mina projektkompisar hela Dagen med stort D. Vi var laddade, taggade, nervösa och ibland fick man sina tankar om att fly, ställa in -MEN VI FIXADE DET!

Alla som ställde upp under dagen var helt underbara, så otroligt duktiga var allihopa!

Jag kommer göra ett större inlägg med bilder osv men har inte fått dem än.

... men tills dess -tack så hemskt mycket både underhållare och besökare, Peter Nordqvist, Katarina, Kristian och Linnéa! Tack, tack, tack!


Hjärtats uppbyggnad

Hjärtat är en pump som pumpar runt blodet mellan lungorna och kroppens olika organ, det sitter bakom bröstbenet mitt i bröstkorgen. Ditt hjärta är normalt lika stort som om du knyter din hand. Hos en nyfödd väger hjärtat ca 20 gram, och hos en vuxen människa 250-300 gram. Man kan faktiskt räkna hjärtslagen genom att man känner på en pulsåder. Det gör man lättast i ljumsken, på sidan av halsen eller vid handloven strax ovanför tumfästet.

 

 

Här är ett hjärta i genomskärning som du kanske ser har det en mängd olika delar och ett antal avdem kommer förklaras här under.

De blodkärl som lämnar hjärtat och för blodet ut i kroppen kallas för pulsådror eller artärer , och de som leder till hjärtat kallas för blodådror eller vener.

Hjärtat består också av fyra olika hålrum

  • höger förmak
  • höger kammare
  • vänster förmak
  • vänster kammare

Mellan förmak och kammare finns klaffar som kan öppnas och stängas.

  • trikuspidalisklaffen - mellan höger förmak och kammare
  • mitralisklaffen - mellan vänster förmak och kammare

Mellan höger kammare och lungpulsådern samt mellan vänster kammare och kroppspulsådern (aorta) finns också klaffar som kan öppnas och stängas.

  • pulmonalisklaffen - mellan höger kammare och lungpulsådern
  • aortaklaffen - mellan vänster kammare och kroppspulsådern

Klaffarna ger upphov till ljud, de så kallade hjärttonerna, i samband med att de öppnar och stänger sig. Normalt finns två hjärttoner men hos unga finns även en tredje. Den uppkommer när kamrarna fylls med blod.

Precis som alla andra organ behöver hjärtat också tillförsel av blod för att kunna utföra sitt arbete. Hjärtat får sitt blod via koronar- eller kranskärlen. De har fått sitt namn av att de går som en krans runt hjärtat.

Det är så hjärtat är uppbyggt, mer info kommer om hur hjärtat fungerar samt info omlite olika sjukdomar!

Källa: Growingpeople.com

 


Om eventet

Klicka på bilden så ser ni affischen större och tydligare (=


Fullt fokuserade

Nu har vi mycket att göra, helt plötsligt känns det inte allt så lugnt längre men visst säger man att lite stress gör att man presterar bättre. Vi får verkligen hoppas på att detta stämmer. Trots att vi är lite mer stressade än vanligt så känns allting mycket roligare också, nu är vi verkligen igång på riktigt och dagen som vi ska ha eventet närmar sig med stormsteg! (mer info kommer senare).På bilden ser vi Karima och Emma, fullt igång med att hitta grundfakta om ett friskt hjärta men ballerinakexen avslöjar att ja -vi fikar ganska mycket.

Hjärtliga hälsningar
Mathilda

Projektveckorna är igång!

Nu är vi i full gång med våra projektveckor! Bloggen kommer att bli uppdaterad oftare, bilder på oss och det vi gör kommer komma upp. Info om eventet, Hjärtebarnsfonden och om oss kommer komma  inom kort så håll ögonen öppna!

Hjärtliga hälsningar
Emma

RSS 2.0