Hjärtats uppbyggnad

Hjärtat är en pump som pumpar runt blodet mellan lungorna och kroppens olika organ, det sitter bakom bröstbenet mitt i bröstkorgen. Ditt hjärta är normalt lika stort som om du knyter din hand. Hos en nyfödd väger hjärtat ca 20 gram, och hos en vuxen människa 250-300 gram. Man kan faktiskt räkna hjärtslagen genom att man känner på en pulsåder. Det gör man lättast i ljumsken, på sidan av halsen eller vid handloven strax ovanför tumfästet.

 

 

Här är ett hjärta i genomskärning som du kanske ser har det en mängd olika delar och ett antal avdem kommer förklaras här under.

De blodkärl som lämnar hjärtat och för blodet ut i kroppen kallas för pulsådror eller artärer , och de som leder till hjärtat kallas för blodådror eller vener.

Hjärtat består också av fyra olika hålrum

  • höger förmak
  • höger kammare
  • vänster förmak
  • vänster kammare

Mellan förmak och kammare finns klaffar som kan öppnas och stängas.

  • trikuspidalisklaffen - mellan höger förmak och kammare
  • mitralisklaffen - mellan vänster förmak och kammare

Mellan höger kammare och lungpulsådern samt mellan vänster kammare och kroppspulsådern (aorta) finns också klaffar som kan öppnas och stängas.

  • pulmonalisklaffen - mellan höger kammare och lungpulsådern
  • aortaklaffen - mellan vänster kammare och kroppspulsådern

Klaffarna ger upphov till ljud, de så kallade hjärttonerna, i samband med att de öppnar och stänger sig. Normalt finns två hjärttoner men hos unga finns även en tredje. Den uppkommer när kamrarna fylls med blod.

Precis som alla andra organ behöver hjärtat också tillförsel av blod för att kunna utföra sitt arbete. Hjärtat får sitt blod via koronar- eller kranskärlen. De har fått sitt namn av att de går som en krans runt hjärtat.

Det är så hjärtat är uppbyggt, mer info kommer om hur hjärtat fungerar samt info omlite olika sjukdomar!

Källa: Growingpeople.com

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0